Sacharidy

Sacharidy

  • Také glycidy (glykos = řecky sladký), v medicíně uhlovodany nebo uhlohydráty

Výskyt a vznik sacharidů v přírodě, biologický význam sacharidů

  • Nejrozšířenější přírodní látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi
  • Vznikají v zelených rostlinách při procesu fotosyntézy sumární rovnice:

6CO2 + 12H2O ® C6H12O6 + 6O2 + 6H2O         (poměry vody jsou takto uvedeny záměrně, neboť všechny molekuly kyslíku pocházejí z vody)

  • Molekuly jednoduchých sacharidů se kondenzačně spojují do složitějších struktur, až do molekul polysacharidů:

n C6H12O6 ® (C6H10O5)n + n-1 H2O

  • Živočišný organismus přijímá sacharidy v potravě nebo přeměnou aminokyselin nebo glycerolu z lipidů
  • Biologický význam sacharidů
    • Funkce :stavební – u rostlin (polysacharid celulóza) – součást buněčných stěn

hlavní zdroj energie pro živočichy – energie se uvolňuje při oxidaci glukózy složitými biochemickými procesy,
konečné produkty CO2 + H2O + E (stejná jako E spotřebovaná při fotosyntéze)

zásobní látky (škrob, glykogen) – pro uchování energetických zásob i pro syntézu dalších látek – např. karboxylových kyselin, aminokyselin, tedy i lipidů a bílkovin

Rozdělení sacharidů, charakteristika jednotlivých skupin

Dělení sacharidů podle počtu stavebních jednotek

  • Jednoduché sacharidy (monosacharidy)
  • Složité sacharidy – skládají se z monosacharidových jednotek, lze je rozložit hydrolýzou
    dále se mohou rozlišovat:

    • Oligosacharidy (dvě až deset jednotek)
    • Polysacharidy (molekulová relativní hmotnost sto tisíc i více než milion)
  • Monosacharidy + oligosacharidy = cukry

Monosacharidy a disacharidy

  • Chemicky jde o hydroxyaldehydy nebo hydroxyketony,
Rozdělení
  • Podle charakteristických skupin:
    • Aldosy – mají vedle hydroxylů aldehydickou skupinu
    • Ketosy – mají ketoskupinu (karbonylovou)
  • Podle počtu uhlíkových atomů v molekule můžeme dělit monosacharidy na aldo- nebo keto- triosy, tetrosy, pentosy, hexosy atd.
    Jednotlivé monosacharidy mají své triviální názvy

Fyzikální vlastnosti

  • Bezbarvé krystalické látky, rozpustné ve vodě, sladká chuť
  • Opticky aktivní, chirální centrum (optické izomery – enantiomery)
    Izomery se označují písmeny D- a L-, podle toho, zda hydroxylová skupina na předposledním uhlíkovém atomu (ty jsou očíslovány podle běžných pravidel) směřuje doprava (D-) nebo doleva (L-), z chemického hlediska jsou oba izomery rovnocenné, liší se ale některými fyzikálními vlastnostmi (především optickou otáčivostí)
  • Nejdůležitější jsou pentosy a hexosy

Aldopentosy

Aldohexosy

Odlišují pouze polohou jedné hydroxylové skupiny = epimery

Ketohexosa D- fruktosa

 

  • Použité acyklické vzorce = Fischerovy
    ve skutečnosti existují v cyklické formě, která vzniká reakcí aldehydické nebo keto skupiny s – OH na předposledním uhlíkovém atomu
    → vznik poloacetalů (vznik pěti až šestičlenných heterocyklů s kyslíkovým atomem
    – odtud názvy: pětičetné = furanosy, šestičlenné = pyranosy.
    Ke znázornění struktury používáme Tollensovy nebo Haworthovy vzorce (jsou perspektivní),
    pro převedení do Haworthových vzorců – co je napravo bude směřovat pod rovinu.
  • Poloacetalová hydroxylová skupina může směřovat pod nebo nad rovinu molekuly – rozlišujeme dvě formy – a- (OH pod rovinu) a b- (OH nad rovinu) = anomery
Poloacetálová vazba

Příklad: D-glukosa tvoří cyklickou formu, která je znázorněna nejprve Tollensovým, poté Haworthovým vzorcem:

 

Reakce sacharidů

1) Oxidačně-redukční

  • Oxiduje buď aldehydická skupina – je reaktivnější než -OH (vzniká hydroxykyselina, např. z glukosy → kyselina glukonová), nebo hydroxylová skupina (na posledním uhlíku)
  • Produktem redukce jsou tzv. cukerné alkoholy, které mají v názvu koncovku –itol (od D-glukózy – D-glucitol)
    REDUKUJÍCÍ SACHARIDY: poznáme je podle volného poloacetalového hydroxylu, sami se oxidují, jsou schopny vyredukovat kov ze soli, kterou k nim přidáme, důkaz Fehlingovým nebo Tollensovým činidlem

 

2) Esterifikace

  • Reakcí -OH skupin s kyselinami (zvláště H3PO4) vznikají estery monosacharidů
  • Nejprve se reakce účastní reaktivní acetalová skupina, poté primární hydroxyl
  • Např. z a-D-glukózy vzniká a-D-glukóza-1-fosfát nebo 6-fosfát

 

3) Glykosidy

  • Cyklické formy reagují s alkoholy za vzniku glykosidů – reaguje poloacetalová skupina, uvolňuje se molekula vody, zbylé molekuly se spojují glykosidickou vazbou
  • Např. ethanol s a-D-glukózou poskytuje ethyl-a-D-glukopyranosid
ethanol

 

  • Glykosidy nedávají redox reakce – poloacetalový hydroxyl je blokován
  • Hojně v přírodě, buď O– nebo N– glykosidická vazba

Přehled zástupců monosacharidů

  • D-glyceraldehyd a dihydroxyaceton – v přírodě se nevyskytují, jejich fosfáty jsou meziprodukty metabolismu sacharidů
  • D-ribosa a 2-deoxy-D-ribosa – základ nukleových kyselin
  • D-glukosa – hroznový cukr, nejvýznamnější monosacharid

– ve sladkých plodech, medu, atd.

– součást složitých sacharidů

– důležitá látka v živých soustavách

– snadno stravitelná, zahřátím karamelizuje – využ. v potravinářství

alkoholové kvašení (max. c = 14 %) za nepřístupu vzduchu, účinkem bakterií:

C6H12O6 ® 2 C2H5OH + 2CO2

mléčné kvašení – vzniká kyselina mléčná

– vyrábí se hydrolýzou škrobu

– užívá se k výrobě ethanolu, glycerolu, acetonu, kys. citronové, umělá výživa

  • D-galaktosa- v disacharidu laktóze – v mléku

– je součástí slož. lipidů, polysacharidů

  • D-mannosa – složka slož. sacharidů, v přírodě v kokosech, pomeranč. kůře
  • D-fruktosa – ovocný cukr, nejdůležitější představitel ketos

– spolu s glukózou se vyskytují v ovoci a medu

– s glukózou tvoří disacharid sacharózu

– je na rozdíl od ostatních levotočivá

Disacharidy obsahují dvě monosacharidové jednotky vázané glykosidickou vazbou

Zástupci disacharidů

  • Sacharosa – řepný cukr, tvořen a-D-glukopyranosou a b-D-fruktofuranosou

– glykosidická vazba je tvořena oběma poloacetalovými skupinami, jedná se tedy o neredukující sacharid

– nachází se ve všech rostlinách – nejvíce v cukrové třtině, řepě

– zahřátím karamelizuje, používá se jako sladidlo

 

  • Laktosa – mléčný cukr – v mléce savců,

je redukující – vazba tvořena poloacetalem galaktopyranózy a hydroxylem na 4. C glukopyranosy

  • Maltosa – sladový cukr, dvakrát a-D-glukosa – poloacetal + OH na 4.C
    – redukující

– lze získat enzymatickou hydrolýzou škrobu

– výroba piva – enzym maltáza štěpí maltózu na glukózu, která kvasí

Polysacharidy

  • Více než 10 monosacharidových jednotek
  • Velmi rozšířené přírodní látky
  • Neredukující
  • Homopolysacharidy – všechny jednotky stejné
  • Heteropolysacharidy – různé jednotky
  • : při spojení monosacharidových jednotek je současně eliminována voda
Vlastnosti polysacharidů:
  • Obvykle makromolekulární
  • Často amorfní
  • Bez chuti (nesladké, neřadí se mezi cukry)
  • Špatná rozpustnost ve vodě
  • Monosacharidy lze uvolnit kyselou hydrolýzou
  • Reakci lze zastavit na meziproduktech (oligosacharidech)
Význam polysacharidů:
  • Stavební látky (chitin, celulóza)
  • Zásobní látky (glykogen, škrob, inulin – hvězdnicovité – pampelišky, slunečnice)
  • Významná složka potravy člověka (rýže, obilniny, kukuřice, brambory)
  • Významné suroviny (textil, papír – celulóza – bavlna, len, dřevní hmota)

Zástupci polysacharidů

 

Celulóza

  • Nejrozšířenější stavební polysacharid – BS (rostl. b.)
  • Přírodní zdroje:
  • Vlákna bavlníku – téměř čistá celulóza
  • Dřevo – celulóza + hemicelulózy + lignin + další
  • Struktura: Glc jednotky, vazba β (1 → 4)
  • Vlastnosti celulózy:
    • Nerozpustná ve vodě
    • Odolnost vůči zásadám
    • Kyselé prostředí (minerální kys.) → štěpení na Glc
    • Pro člověka nestravitelná
    • Význam jako vláknina – podpora peristaltiky
  • Využití celulózy:
    • Výroba bavlny, zpracování dřeva
    • Výroba derivátů
    • Methanogenní bakterie: celulóza → methan (bioplyn) → energetika
  • Deriváty celulózy
    • Acetát celulózy:
      • Vznik acetylací → acetátové hedvábí
    • Ester celulózy = xanthogenát:
      • Rozpustný
      • → viskózové hedvábí
    • Nitrocelulóza:
      • Vznik nitrací, výbušnina, surovina pro výrobu celofánu, celuloidu

Hemicelulózy

  • Podobné celulóze, ale menší molekuly (→ nižší Mr)
  • Obsahují Glc i jiné monosacharidy (Gal, Man, Ara, Xyl…)
  • Výskyt společně s celulózou (BS rostlin)
  • (pozn.: lignin je polyfenol)
  • Podle obsahu monosacharadů se hemicelulózy pojmenovávají: manan, galaktin, xylan

Pektiny

  • Polysacharidy kyseliny galakturonové
  • -COOH skupiny mohou být esterifikované
  • U vyšších rostlin (zejména mladé části)
  • Zisk ze slupek plodů (džemy)
  • Měknutí plodů – přeměna nerozpustných pektinů na rozpustné

Škrob

  • 2 složky:
  • AMYLÓZA (lineární)
  • AMYLOPEKTIN (větvený)
  • Obě složky – Glc, vazba α(1 → 4), amylopektin též α(1 → 6)

Důkaz škrobu: přidat roztok I2v KI (Lugolův roztok): řetězec amylózy stočen do šroubovice, mlly I2 pronikají do vnitřní dutiny šroubovice, mění se jejich schopnost absorbovat světelné záření → modrofialové zbarvení

  • Hydrolýza škrobu:
    • Kyselá nebo enzymatická
    • Vznik nižších polysacharidů = DEXTRINŮ:
    • Rozpustné, opticky aktivní
    • Lepidla, zahušťovadla, pojiva (farmacie)
    • Některé nestravitelné → náhrada vlákniny
    • MALTODEXTRINY – (3 – 17 Glc jednotek)
    • Výživa (sport)
    • Hydrolýzu možno pokračovat → maltóza → Glc
  • Použití škrobu:
    • Potravinářství
    • Farmacie (doplňky výživy, přídatná látka do léků)
    • Lepidla, nátěry, lepenky, sádrokarton
    • kompostovatelné plasty
    • Škrobové deriváty

Glykogen – „živočišný škrob“

  • Zásobní látka živočichů
  • U čl. – svaly, játra
  • Větvená struktura (podoba s amylopektinem, ale více větvený)

Chitin

  • Polysacharid z jednotek N-acetyl-D-glukoaminu
  • β (1 → 4) vazby
  • Kutikula členovců (hmyz, korýši)
  • Chemicky podoba s celulózou, ale na C2 je místo –OH skupiny skupina acetamidová -NHCOCH3

Důkazové reakce přítomnosti aldehydických skupin v sacharidech, důkaz sacharidů v přírodních materiálech

 

  • Aldehydická skupina – Schiffovo, Tollensovo nebo Fehlingovo činidlo
  • Při důkazu sacharidů ve vzorku postupujeme takto:

1) obsahuje sacharid ? – Molischova nebo thymolová reakce

2) mono a oligo nebo polysacharid ? – nitrochromová reakce – pozitivní = mono, oligo

3) polysacharidy lze rozlišit roztokem jódu – škrob poskytuje charakteristické zbarvení, celulóza ne

4) mono a oligosacharidy lze rozlišit na redukující a neredukující Tollensovým nebo Fehlingovým činidlem

5) redukující sacharidy lze rozlišit na aldosy a ketosy Selivanovou reakcí