Sacharidy
- Také glycidy (glykos = řecky sladký), v medicíně uhlovodany nebo uhlohydráty
Výskyt a vznik sacharidů v přírodě, biologický význam sacharidů
- Nejrozšířenější přírodní látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi
- Vznikají v zelených rostlinách při procesu fotosyntézy sumární rovnice:
6CO2 + 12H2O ® C6H12O6 + 6O2 + 6H2O (poměry vody jsou takto uvedeny záměrně, neboť všechny molekuly kyslíku pocházejí z vody)
- Molekuly jednoduchých sacharidů se kondenzačně spojují do složitějších struktur, až do molekul polysacharidů:
n C6H12O6 ® (C6H10O5)n + n-1 H2O
- Živočišný organismus přijímá sacharidy v potravě nebo přeměnou aminokyselin nebo glycerolu z lipidů
- Biologický význam sacharidů
- Funkce :– stavební – u rostlin (polysacharid celulóza) – součást buněčných stěn
– hlavní zdroj energie pro živočichy – energie se uvolňuje při oxidaci glukózy složitými biochemickými procesy,
konečné produkty CO2 + H2O + E (stejná jako E spotřebovaná při fotosyntéze)
– zásobní látky (škrob, glykogen) – pro uchování energetických zásob i pro syntézu dalších látek – např. karboxylových kyselin, aminokyselin, tedy i lipidů a bílkovin
Rozdělení sacharidů, charakteristika jednotlivých skupin
Dělení sacharidů podle počtu stavebních jednotek
- Jednoduché sacharidy (monosacharidy)
- Složité sacharidy – skládají se z monosacharidových jednotek, lze je rozložit hydrolýzou
dále se mohou rozlišovat:- Oligosacharidy (dvě až deset jednotek)
- Polysacharidy (molekulová relativní hmotnost sto tisíc i více než milion)
- Monosacharidy + oligosacharidy = cukry
Monosacharidy a disacharidy
- Chemicky jde o hydroxyaldehydy nebo hydroxyketony,
Rozdělení
- Podle charakteristických skupin:
- Aldosy – mají vedle hydroxylů aldehydickou skupinu
- Ketosy – mají ketoskupinu (karbonylovou)
- Podle počtu uhlíkových atomů v molekule můžeme dělit monosacharidy na aldo- nebo keto- triosy, tetrosy, pentosy, hexosy atd.
Jednotlivé monosacharidy mají své triviální názvy
Fyzikální vlastnosti
- Bezbarvé krystalické látky, rozpustné ve vodě, sladká chuť
- Opticky aktivní, chirální centrum (optické izomery – enantiomery)
Izomery se označují písmeny D- a L-, podle toho, zda hydroxylová skupina na předposledním uhlíkovém atomu (ty jsou očíslovány podle běžných pravidel) směřuje doprava (D-) nebo doleva (L-), z chemického hlediska jsou oba izomery rovnocenné, liší se ale některými fyzikálními vlastnostmi (především optickou otáčivostí) - Nejdůležitější jsou pentosy a hexosy
Aldopentosy
Aldohexosy
Odlišují pouze polohou jedné hydroxylové skupiny = epimery
Ketohexosa D- fruktosa
- Použité acyklické vzorce = Fischerovy
ve skutečnosti existují v cyklické formě, která vzniká reakcí aldehydické nebo keto skupiny s – OH na předposledním uhlíkovém atomu
→ vznik poloacetalů (vznik pěti až šestičlenných heterocyklů s kyslíkovým atomem
– odtud názvy: pětičetné = furanosy, šestičlenné = pyranosy.
Ke znázornění struktury používáme Tollensovy nebo Haworthovy vzorce (jsou perspektivní),
pro převedení do Haworthových vzorců – co je napravo bude směřovat pod rovinu. - Poloacetalová hydroxylová skupina může směřovat pod nebo nad rovinu molekuly – rozlišujeme dvě formy – a- (OH pod rovinu) a b- (OH nad rovinu) = anomery
|
Příklad: D-glukosa tvoří cyklickou formu, která je znázorněna nejprve Tollensovým, poté Haworthovým vzorcem:
Reakce sacharidů
1) Oxidačně-redukční
- Oxiduje buď aldehydická skupina – je reaktivnější než -OH (vzniká hydroxykyselina, např. z glukosy → kyselina glukonová), nebo hydroxylová skupina (na posledním uhlíku)
- Produktem redukce jsou tzv. cukerné alkoholy, které mají v názvu koncovku –itol (od D-glukózy – D-glucitol)
REDUKUJÍCÍ SACHARIDY: poznáme je podle volného poloacetalového hydroxylu, sami se oxidují, jsou schopny vyredukovat kov ze soli, kterou k nim přidáme, důkaz Fehlingovým nebo Tollensovým činidlem
2) Esterifikace
- Reakcí -OH skupin s kyselinami (zvláště H3PO4) vznikají estery monosacharidů
- Nejprve se reakce účastní reaktivní acetalová skupina, poté primární hydroxyl
- Např. z a-D-glukózy vzniká a-D-glukóza-1-fosfát nebo 6-fosfát
3) Glykosidy
- Cyklické formy reagují s alkoholy za vzniku glykosidů – reaguje poloacetalová skupina, uvolňuje se molekula vody, zbylé molekuly se spojují glykosidickou vazbou
- Např. ethanol s a-D-glukózou poskytuje ethyl-a-D-glukopyranosid
|
- Glykosidy nedávají redox reakce – poloacetalový hydroxyl je blokován
- Hojně v přírodě, buď O– nebo N– glykosidická vazba
Přehled zástupců monosacharidů
- D-glyceraldehyd a dihydroxyaceton – v přírodě se nevyskytují, jejich fosfáty jsou meziprodukty metabolismu sacharidů
- D-ribosa a 2-deoxy-D-ribosa – základ nukleových kyselin
- D-glukosa – hroznový cukr, nejvýznamnější monosacharid
– ve sladkých plodech, medu, atd.
– součást složitých sacharidů
– důležitá látka v živých soustavách
– snadno stravitelná, zahřátím karamelizuje – využ. v potravinářství
– alkoholové kvašení (max. c = 14 %) za nepřístupu vzduchu, účinkem bakterií:
C6H12O6 ® 2 C2H5OH + 2CO2
– mléčné kvašení – vzniká kyselina mléčná
– vyrábí se hydrolýzou škrobu
– užívá se k výrobě ethanolu, glycerolu, acetonu, kys. citronové, umělá výživa
- D-galaktosa- v disacharidu laktóze – v mléku
– je součástí slož. lipidů, polysacharidů
- D-mannosa – složka slož. sacharidů, v přírodě v kokosech, pomeranč. kůře
- D-fruktosa – ovocný cukr, nejdůležitější představitel ketos
– spolu s glukózou se vyskytují v ovoci a medu
– s glukózou tvoří disacharid sacharózu
– je na rozdíl od ostatních levotočivá
Disacharidy obsahují dvě monosacharidové jednotky vázané glykosidickou vazbou
Zástupci disacharidů
- Sacharosa – řepný cukr, tvořen a-D-glukopyranosou a b-D-fruktofuranosou
– glykosidická vazba je tvořena oběma poloacetalovými skupinami, jedná se tedy o neredukující sacharid
– nachází se ve všech rostlinách – nejvíce v cukrové třtině, řepě
– zahřátím karamelizuje, používá se jako sladidlo
- Laktosa – mléčný cukr – v mléce savců,
– je redukující – vazba tvořena poloacetalem galaktopyranózy a hydroxylem na 4. C glukopyranosy
- Maltosa – sladový cukr, dvakrát a-D-glukosa – poloacetal + OH na 4.C
– redukující
– lze získat enzymatickou hydrolýzou škrobu
– výroba piva – enzym maltáza štěpí maltózu na glukózu, která kvasí
Polysacharidy
- Více než 10 monosacharidových jednotek
- Velmi rozšířené přírodní látky
- Neredukující
- Homopolysacharidy – všechny jednotky stejné
- Heteropolysacharidy – různé jednotky
- : při spojení monosacharidových jednotek je současně eliminována voda
Vlastnosti polysacharidů:
- Obvykle makromolekulární
- Často amorfní
- Bez chuti (nesladké, neřadí se mezi cukry)
- Špatná rozpustnost ve vodě
- Monosacharidy lze uvolnit kyselou hydrolýzou
- Reakci lze zastavit na meziproduktech (oligosacharidech)
Význam polysacharidů:
- Stavební látky (chitin, celulóza)
- Zásobní látky (glykogen, škrob, inulin – hvězdnicovité – pampelišky, slunečnice)
- Významná složka potravy člověka (rýže, obilniny, kukuřice, brambory)
- Významné suroviny (textil, papír – celulóza – bavlna, len, dřevní hmota)
Zástupci polysacharidů
Celulóza
- Nejrozšířenější stavební polysacharid – BS (rostl. b.)
- Přírodní zdroje:
- Vlákna bavlníku – téměř čistá celulóza
- Dřevo – celulóza + hemicelulózy + lignin + další
- Struktura: Glc jednotky, vazba β (1 → 4)
- Vlastnosti celulózy:
- Nerozpustná ve vodě
- Odolnost vůči zásadám
- Kyselé prostředí (minerální kys.) → štěpení na Glc
- Pro člověka nestravitelná
- Význam jako vláknina – podpora peristaltiky
- Využití celulózy:
- Výroba bavlny, zpracování dřeva
- Výroba derivátů
- Methanogenní bakterie: celulóza → methan (bioplyn) → energetika
- Deriváty celulózy
- Acetát celulózy:
- Vznik acetylací → acetátové hedvábí
- Ester celulózy = xanthogenát:
- Rozpustný
- → viskózové hedvábí
- Nitrocelulóza:
- Vznik nitrací, výbušnina, surovina pro výrobu celofánu, celuloidu
- Acetát celulózy:
Hemicelulózy
- Podobné celulóze, ale menší molekuly (→ nižší Mr)
- Obsahují Glc i jiné monosacharidy (Gal, Man, Ara, Xyl…)
- Výskyt společně s celulózou (BS rostlin)
- (pozn.: lignin je polyfenol)
- Podle obsahu monosacharadů se hemicelulózy pojmenovávají: manan, galaktin, xylan
Pektiny
- Polysacharidy kyseliny galakturonové
- -COOH skupiny mohou být esterifikované
- U vyšších rostlin (zejména mladé části)
- Zisk ze slupek plodů (džemy)
- Měknutí plodů – přeměna nerozpustných pektinů na rozpustné
Škrob
- 2 složky:
- AMYLÓZA (lineární)
- AMYLOPEKTIN (větvený)
- Obě složky – Glc, vazba α(1 → 4), amylopektin též α(1 → 6)
Důkaz škrobu: přidat roztok I2v KI (Lugolův roztok): řetězec amylózy stočen do šroubovice, mlly I2 pronikají do vnitřní dutiny šroubovice, mění se jejich schopnost absorbovat světelné záření → modrofialové zbarvení
- Hydrolýza škrobu:
- Kyselá nebo enzymatická
- Vznik nižších polysacharidů = DEXTRINŮ:
- Rozpustné, opticky aktivní
- Lepidla, zahušťovadla, pojiva (farmacie)
- Některé nestravitelné → náhrada vlákniny
- MALTODEXTRINY – (3 – 17 Glc jednotek)
- Výživa (sport)
- Hydrolýzu možno pokračovat → maltóza → Glc
- Použití škrobu:
- Potravinářství
- Farmacie (doplňky výživy, přídatná látka do léků)
- Lepidla, nátěry, lepenky, sádrokarton
- kompostovatelné plasty
- Škrobové deriváty
Glykogen – „živočišný škrob“
- Zásobní látka živočichů
- U čl. – svaly, játra
- Větvená struktura (podoba s amylopektinem, ale více větvený)
Chitin
- Polysacharid z jednotek N-acetyl-D-glukoaminu
- β (1 → 4) vazby
- Kutikula členovců (hmyz, korýši)
- Chemicky podoba s celulózou, ale na C2 je místo –OH skupiny skupina acetamidová -NHCOCH3
Důkazové reakce přítomnosti aldehydických skupin v sacharidech, důkaz sacharidů v přírodních materiálech
- Aldehydická skupina – Schiffovo, Tollensovo nebo Fehlingovo činidlo
- Při důkazu sacharidů ve vzorku postupujeme takto:
1) obsahuje sacharid ? – Molischova nebo thymolová reakce
2) mono a oligo nebo polysacharid ? – nitrochromová reakce – pozitivní = mono, oligo
3) polysacharidy lze rozlišit roztokem jódu – škrob poskytuje charakteristické zbarvení, celulóza ne
4) mono a oligosacharidy lze rozlišit na redukující a neredukující Tollensovým nebo Fehlingovým činidlem
5) redukující sacharidy lze rozlišit na aldosy a ketosy Selivanovou reakcí