Vitaminy

Vitaminy

  • Často se přijímají jako provitamíny
  • Látky přírodní, vyskytují se jak ve všech živých organismech
  • Jsou to esenciální látky, jejichž příjem je tedy nutný v potravě
  • V organismech zastoupeny pouze v malém množství
  • Jsou to nízkomolekulární organické různorodé sloučeniny, které mění aktivitu enzymů
  • Nejčastější je jejich přítomností na enzymech ve formě koenzymů
  • Avitaminóza je způsobena naprostou absencí vitamínu v organismu
  • Hypovitaminóza je pouhá nedostatečná koncentrace vitamínu v těle
  • Hypervitaminóza = přebytek vitamínu v těle (pouze u vitamínů lipofilních, u hydrofilních vyloučení močí)

Rozdělení vitamínů

Lipofilní vitamíny

  • Dlouhé hydrofobní řetězce a přítomnost nepolárních, nebo minimálně polárních skupin
  • Mezi lipofilní vitamíny řadíme vitamíny A, D, E, K
  • Jejich potravním zdrojem především rybí tuk, oleje, obiloviny, játra, maso a mléko
  • Vitamín A (retinol)
    • Vzniká rozštěpením červeného rostlinného barviva β karotenu
    • V organismu se mění na 11-cis-retinal, který vzniká mj. oxidací funkční skupiny
    • Ten se mění na all-trans-retinal, což je dáno působením elektomagnetického záření (světlem) – tato konformační změna se využívá v oku, pro vidění
    • Chybí-li vitamín A → xeroftalmie = šeroslepost (vysychání povrchu spojivky)
  • Vitamíny D
    • Konkrétně rozeznáváme vitamíny D1 až D7
    • Provitamíny D obsahují steranový cyklus, který se působením UV záření štěpí v jedné vazbě
    • Jeho nedostatek v dětství → rachitis = křivice
    • Jeho nedostatek v dospělosti → osteomalacii
    • Vitamín D je zodpovědný za zpětnou resorpci iontů, hlavně Ca2+ a P ze střeva, které se na tvorbě kostí podílí
  • Vitamín E (tokoferol)
    • Podílí se na spermatogenezi
    • Má schopnost ničit radikály
    • Je přítomen v ochablé svalovině
  • Vitamíny K (fylochinony)
    • Jejich nejvýznamnějším zdrojem je escherichia coli, která se vyskytuje v tlustém střevě, odkud ho člověk může využít
    • Podílí se na syntéze koagulačního faktoru II, známého jako protrombin

Hydrofilní vitamíny

  • Ve své struktuře obsahují značné množství polárních vazeb a tedy i polárních skupin, které jim umožňují rozpouštět se ve vodě
  • Tvoří zbytek vitamínů
  • Vitamíny B
    • Umožňují průběh základních enzymatických pochodů
    • Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou obiloviny, mléko a maso
    • B1 = thiamin
      • Avitaminóza → beri beri – únavnost, záněty nervů a periferní myopatií
    • B2 = riboflavin
      • Nedostatek se projevuje poškození sliznic, rtů a záněty jazyka
    • B5 = kyselina pantotenová
      • Hojně zastoupena nejen v organismu ale i v potravě
      • Její avitaminóza prakticky nenastává
      • V buňkách se často vyskytuje ve formě koenzymu A
      • Funguje tedy jako přenašeč acetylu ve formě acetyl CoA
    • B6 = pyridoxin
      • Je důležitý při přenosu aminových skupin v organismu (enzymy, které nazýváme transaminázy) a je součástí enzymu pro syntézu porfyrinů (tetrapyrrolů)
      • Díky vitamínu B6 tak může docházet k syntéze hemu (popřípadě chlorofylu)
      • Avitaminóza nebo hypovitaminóza se projevuje anémií, nervovými poruchami a epileptickými křečemi
    • B12 = kobaltamin
      • Ten obsahuje porfirinový cyklus s centrálním jádrem Co3+
      • Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou střevní bakterie, mléko, játra nebo vejce
      • Může se podílet na syntéze dusíkatých heterocyklů
      • Může díky němu vznikat hemoglobin a dusíkaté báze pro DNA
      • Jeho nedostatek se projevuje anémií
    • B3 = niacin (vitamín PP)
      • Niacin je součástí koenzymů NAD a NADP
      • Avitaminóza → pelagra (dermatitis, průjem a demence)
      • Vitamín PP = protipelargický vitamín
    • Kyselina listová-folová
      • Tento vitamín je složen z kyseliny glutamové, p- aminobenzoové a pteridinu
      • Jsou důležité pro krvetvorbu
    • Vitamín H (biotin)
      • Je to nezbytný koenzym karboxyláz
      • Jeho avitaminóza je velmi vzácná, produkují ho střevní bakterie
    • Vitamín C (kyselina askorbová)
      • Je to derivát sacharidů, konkrétně glukózy
      • Avitaminóza → skorbut = kurděje
      • Důležitý antioxidant → funguje přímo jako redukční činidlo
      • Důležitý je také pro syntézu kvalitního pevného kolagenu
      • Pro primáty a morčata je jeho příjem nutný
      • Získávají ho z ovoce a zeleniny, vysoký obsah je především v šípku
      • Ostatní savci jej umí syntetizovat
      • Denní využitelné množství: 150 mg