Karboxylové kyseliny
- Karboxylová skupina = karbonyl + hydroxyl
= 3. oxidační stupeň
Názvosloví
- Systematické: substituční princip
koncovka -ová kyselina (C karboxylu se ZAPOČÍTÁVÁ do řetězce)
propanová kyselina CH3-CH2-COOH
oktandiová kyselina HOOC-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH COOH-(CH2)6-COOH
(u jednodušších kyselin)koncovka karboxylová kyselina (karboxylový uhlík se NEZAPOČÍTÁVÁ)
u polykarboxylových kyselin, nebo tam, kde je – COOH na postranním či cyklickém řetězci
propan-1,2,3-trikarboxylová kyselina
cyklohexankarboxylová kyselina - Polotriviální u běžnějších kyselin
Rozdělení karboxylových kyselin
- Podle počtu karboxylových skupin
jednosytné (monokarboxylové)
vícesytné (polykarboxylové – di- , tri- , …) - Podle typu vazeb
nasycené
nenasycené - Podle uhlíkového řetězce
acyklické (alifatické)
cyklické (alicyklické + aromatické)
Výskyt
- V přírodě hojně rozšířené (především ty, u nichž se používají tradiční názvy)
- Volné (většinou disociované) nebo častěji vázané ve formě esterů a solí
Zisk a příprava
- Z přírodních zdrojů (ocet, mravenci, kopřivy)
- Oxidací primárních alkoholů a aldehydů (i kvašení)
- Oxidací některých uhlovodíků
Vlastnosti
- Fyzikální:
nižší – acyklické, jednosytné
(l) s ostrým zápachem
rozpustné ve vodě
tvoří H můstky (má dipól)
vyšší – aromatické, vícesytné
(s) bez pachu
s délkou řetězce klesá rozpustnost ve vodě, jsou pevnější - Chemické: dány především vlastnostmi karboxylové skupiny
|
||||
kyselý vodík (více než u alkoholů a fenolů, protože – CO vyvolává – I efekt) → disociace
mírně kyselé budou i αH
Odštěpením hydroxylového H vzniká karboxylátový anion -COO–
Karboxylové a sulfonové kyseliny patří mezi nejkyselejší organické sloučeniny
Síla karboxylových kyselin závisí:
- Na charakteru R
čím kratší řetězec, tím silnější kyselina - Na substituentech na αC
substituenty s – I efektem zvyšují sílu kyseliny
substituenty s + I efektem snižují sílu kyseliny
Disociační konstanta kyseliny octové:
CH3COOH + H2O → CH3COO– + H3O+
Reakce
- Neutralizace
karboxylová kyselina + alkalický hydroxid → sůl + voda
CH3COOH + NaOH (aq) CH3COO–Na+ + H2Osůl slabé kyseliny a silné zásady → bude reagovat zásaditě - Dekarboxylace
zahříváním především dikarboxylových kyselin dojde k odštěpení jedné karboxylové skupiny (např. z kyseliny malonové vzniká octová)
HOOC – CH2 – COOH CH3 – COOH + CO2 - Esterifikace
jedna z nejdůležitějších reakcíkatalyzátorem je kyselé prostředí, zásadité reakci brzdízpětná reakce = hydrolýza esterů
katalyzovaná zásadou = zmýdelnění esterů katalyzovaná kyselinou
mýdlo vzniká v případě vyšších vzniká zpět kyselina a alkohol
mastných kyselin (palmitové a stearové)
Zástupci
1. Acyklické monokarboxylové – nasycené
Kyselina mravenčí HCOOH (methanová)
výskyt: v tělech mravenců, vos, včel, komárů
v žahavých koncích kopřiv
výroba: synteticky
CO + NaOH HCOONa HCOOH + NaCl
mravenčan sodný (formiát)
vlastnosti: ostře páchnoucí (l)
silná org. kyselina
redukční účinky – může zoxidovat už jen na CO2 a H2O
užití: příprava esterů (ethylester kyseliny mravenčí = rumová tresť → Tuzemák)
Kyselina octová CH3COOH (ethanová)
výroba: oxidací např. acetaldehydu (syntetická látka)
octové kvašení ethanolu → cca 8% ocet
vlastnosti: čirá kapalina štiplavého zápachu
bezvodá = ledová (96%), tuhne při 17°C, krystaly připomínají led
konzervační účinky
užití: potravinářství (+ konzervace) – přidává se do ní karamel → barva
barvářství – stabilizátor při barvení textilií, barvení vajec
rozpouštědlo
výroba esterů – octan ethylnatý – rozpouštědlo
octan butylnatý – ananasová tresť
vinylacetát – textilní vlákna – při polymeraci (hedvábí)
soli kyseliny octové – octan hlinitý – na otoky
octan železitý a chromitý – barvení tkanin
Kyselina máselná CH3 – (CH2)2 – COOH (butanová)
páchne po žluklém tuku, obsažena v potu (klíšťatům voní)
naopak její estery příjemně voní (ester s glycerolem v másle)
Kyselina valerová (pentanová)
výroba uklidňujících léků (Valetol)
Kyselina palmitová a stearová CH3–(CH2)14–COOH, CH3–(CH2)16–COOH
jejich estery s glycerolem jsou obsaženy v tucích,
sodné soli kyseliny palmitové a stearové = mýdla
2. Acyklické monokarboxylové – nenasycené
Kyselina akrylová (prop-2-enová)
pro výrobu polyakrylových plastů
Kyselina metakrylová (plexisklo)
(2-methylprop-2-enová) vznikají polymerací (rozštěpením „=“)
kyselina olejová
estery s glycerolem v rostlinných olejích
3. Acyklické dikarboxylové
Kyselina šťavelová HOOC – COOH (ethandiová)
(s), krystalická je dihydrát, vypadá jako cukr
výskyt: šťovík, šťavel, jahody
toxická – odvápňuje organizmus (v těle přechází na šťavelan vápenatý, hlavní součást ledvinových kamenů)
Kyselina adipová (hexandiová)
surovina pro výrobu syntetických vláken (polyamidů, nylon 6,6)
spolu s 1,6-hexamethylendiaminem
Kyselina maleinová
pro výrobu syntetických pryskyřic
4. Aromatické
Kyselina benzoová
(s) rozpustná v horké vodě, vypadá jako prášek do pečiva
antioxidační účinky – konzervant (hořčice)
příprava oxidací toluenu
další využití – organické syntézy, kožní lékařství
Kyselina ftalová
pro výrobu syntetických pryskyřic
estery = ftaláty (snižují reprodukční schopnosti u chlapců!!), změkčovadlo PVC
Kyselina tereftalová
příprava katalytickou oxidací p-xylenu
pro polyesterová vlákna = polyethylentereftalát (PET)